Két különböző előjelű
szám szorzásakor a szorzat mindig negatív lesz. A szorzást a tényezők
abszolút értékével végezzük. |
|
|
|
Példa |
|
|
|
+5 * (-9) = -
(5 * 9) = - 45 - 3 * (+5) = -
(3 * 5) = - 15 +6 * (- 8) = -
(6 * 8) = - 48 -12 * (+6) = -
(12 * 6) = - 72 |
|
|
|
Egy kis magyarázkodás: |
|
|
|
a. |
|
|
|
A szorzandó negatív szám, a szorzó
pozitív egész szám: az eredmény kiszámításakor
felhasználjuk, hogy az ilyen szorzat fölírható azonos tagok összeadásaként. Összeadni pedig már tudunk előjeles számokat. |
|
|
- 4 * (+5) = (-4) + (-4) + (-4) + (-4) +
(-4) = -20 - 8 * (+3) = (-8) + (-8) + (-8) = -24 - 2 * (+7) = (-2) + (-2) + (-2) + (-2) +
(-2) + (-2) + (-2) = -14 |
|
|
b. |
|
|
|
A szorzandó pozitív egész szám, a szorzó
negatív szám: az ilyen szorzat nem írható föl
azonos tagok összeadásaként. Használjuk fel, hogy a
szorzótényezők sorrendje tetszés szerint felcserélhető! |
|
|
|
+3 * (- 4) = - 4 * (+3) = (-4) + (-4) + (-4) = -12 +7 * (- 8) = - 8 * (+7) = (-8) + (-8) + (-8) + (-8) +
(-8) + (-8) + (-8) = - 56 +5 * (- 2) = - 2 * (+5) = (-2) + (-2) + (-2) + (-2) + (-2) =
-10 |
|
|
|
A szorzat az a és b típusú feladatok esetén is negatív. A szorzat abszolút értékét mindkét esetben megkapjuk, ha a tényezők
abszolút értékét összeszorozzuk. |