|
Ha az egyik
szorzótényezőt valahányszorosára növeljük (csökkentjük), akkor a szorzat is
ugyanannyiszorosára nő (csökken). |
|
Ha nem vagy meggyőződve ezen állítás
igazáról, olvasd el az alábbiakat, hátha segítenek! |
|
|
|
a. Szorzat szorzása egy számmal:
|
|
|
1. |
Elvégezzük a szorzást, majd a szorzatot
szorozzuk a szorzóval. Példa: (6 * 4 * 3 * 10) * 2 = 720 * 2 = 1440 |
|
2. |
|
Szorzatot azonban úgy is
szorozhatunk egy számmal, hogy pontosan az egyik szorzótényezőjét megszorozzuk a
szorzóval, és utána végezzük el a szorzást. |
|
Ez alapján az előző szorzás így is
elvégezhető: |
|
Példa: (6 * 4 * 3 * 10) * 2 = (6 * 2) * 4 * 3 * 10 = 12 * 4 * 3 * 10 = 1440 vagy (6 * 4 * 3 * 10) * 2 = 6 * 4 * 3 * (10 * 2) = 6 * 4 * 3 * 20 = 1440 |
|
|
|
b. Szorzat osztása egy számmal: |
1. |
|
Elvégezzük a szorzást, majd a szorzatot
osztjuk az osztóval. Példa: (6 * 4 * 3 * 10) : 2 = 720 : 2 = 360 |
|
2. |
|
Szorzatot úgy is oszthatunk egy számmal,
hogy pontosan az egyik szorzótényezőjét osztjuk az osztóval, és utána
végezzük el a szorzást. |
|
Ez alapján az előző
osztás így is elvégezhető: |
Példa: (6 * 4 * 3 * 10) : 2 = (6 : 2) * 4 * 3 *10 = 3 * 4 * 3 * 10 = 360 vagy (6 * 4 * 3 * 10) : 2 = 6 * 4 * 3 * (10 : 2) = 6 * 4 * 3 * 5 = 360 |
|
Ha kicsit belegondolunk, akkor rájöhetünk, hogy az a./2. és b/2. pontokból következik: |
|
Ha az egyik szorzótényezőt
valahányszorosára növeljük (csökkentjük), akkor a szorzat is ugyanannyiszorosára nő (csökken). |
|
Példa: 6 * 4 * 5 = 120 6 * 4 * (5 * 2) = 6 * 4 * 10 = 240 = 120 * 2 (6 : 3) * 4 *5 = 2 * 4 * 5 = 40 = 120 : 3 |
|